DIY hanglampen boven de eettafel

In alle hippe woonprogramma;s en op Pinterest zie je ze erg veel voorbij komen, stoere hanglampen met een industriële look. Helaas zijn de lampen die je overal kunt kopen ontzettend duur. Met deze eenvoudige handleiding kun je zelf je eigen lampen maken!

Wat heb je nodig

 • 10mm dik MDF
  • 1 stuk van 180x35cm
  • 2 stukken van 180x3cm
  • 2 stukken van 33x3cm
 • 8 fittingen (Ik heb deze gebruikt)
 • 8 trekontlasters voor het plafond(Ik heb deze gebruikt)
 • 8 trekontlasters voor de fitting(Ik heb deze gebruikt)
 • Snoer (8 meter, zie werkbeschrijving voor lengte te berekenen) (Ik heb deze gebruikt)
 • Plakfolie (Ik heb deze gebruikt)
 • 8 stokschroeven (Ik heb deze gebruikt)
 • 8 moeren (Ik heb deze gebruikt)
 • Zwarte spuitlak (Ik heb deze gebruikt)
 • Sierlampen met E27 fitting, deze zijn er op het moment heel veel te koop, let op of je dimbare lampen hebt of niet
 • Houtlijm
 • Koploze spijkertjes
 • Plamuur
 • Lasklemmen (Ik heb deze gebruikt, zijn verkrijgbaar met 2, 3 en 5 klemmetjes)

Werkbeschrijving

 1. Zaag het MDF op maat en zet de stukken in elkaar zodat er een ondiepe bak ontstaat. Lijm alles vast en sla er om de 20-25cm een spijkertje in.
 2. Plamuur alle spijkertjes dicht, en boor 8 gaten van 8mm op de plaatsen waar je de snoer wilt laten doorsteken. Ik heb de gaten 20 cm uit elkaar gemaakt.
 1. Beplak het paneel met de folie, snij de randjes niet af, maar sla deze om, zodat er op de bovenkant ook nog een klein strookje folie zit.
 1. Snij de kabel op maat, zorg dat je tape rondom het te snijden gedeelte doet, anders gaat het rafelen. Ik heb 8 stukken van 90cm gebruikt. Een deel van de kabel verdwijnt boven de plaat, ongeveer 60cm steekt uiteindelijk onder de plaat uit. Als je kabels wilt die langer of korter zijn, meet de afstand van waar je je lamp wil hebben tot je plafond en tel er ongeveer 30cm bij op voor de totale lengte van je stuk kabel.
 2. Snij van beide uiteinden van de kabel ongeveer 5cm van de buitenmantel zodat alleen de binnenste 2 draden uitsteken. Let hierbij op dat je niet de mantel van de binnendraden beschadigd.
 3. Haal de laatste cm van de mantel van de binnendraden, en draai deze zodat alle kleine draadjes 1 draad worden.
 4. Schuif de trekontlaster van de fitting en het bovenkapje om de draad en draai de trekontlaster in het bovenkapje.
 5. Monteer de draden aan de fitting, en sluit het montageplaatje op door het kapje aan het bovenkapje te draaien. Deze klikt op zijn plaats en is erg lastig weer open te krijgen.
 6. Draai de trekontlaster vast aan de draad. De eerste zijde van je draad is nu klaar.
 7. Snij met een scherp mesje een kruisje ter hoogte van het gat voor de kabel in de folie van je plaat, steek de kabel er doorheen en steek je draad door de trektontlaster voor het plafond. Zorg dat je in de gaten houdt hoe ver de kabel onder de plaat uit steekt, ik heb voor diverse hoogtes gekozen, waarbij de langste kabels ongeveer 60cm uitsteken.
 1. Maak de kabels aan elkaar door middel van de lasklemmen. Let goed op dat je dezelfde kleuren in de lasklemmen doet.
 2. Draai de stokschroeven een stukje in een stuk rest hout, en spuit deze samen met de moeren zwart. Laat goed drogen voor je verder gaat met de volgende stap. Zorg dat je alle zijden bedekt zijn met een dun laagje verf.
 1. Bij een houten plafond kun je de schroeven rechtstreeks in het plafond draaien, let hierbij wel op dat je (indien mogelijk) in de dwarslaten of dragende balken schroeft, dit is sterker. Bij een betonnen plafond zul je de gaten moeten voorboren en passende pluggen moeten gebruiken.
 2. Boor gaten van 10mm in de plaat op de plaatsen waar de bevestigingspunten komen.
 3. Zorg nu dat je even wat hulp regelt, want een grote plaat omhoog houden en tegelijkertijd de stroomdraden aansluiten is een uitdaging.
 4. Controleer of de gaten en de schroeven op de juiste plaats zitten, en sluit de lamp aan op de plafonddoos. Zorg dat de stroom eraf staat alvorens je hiermee begint. Let ook hierbij op dat je de juiste kleuren in de juiste lasdoppen doet. Mocht je hier geen ervaring mee hebben, laat het aansluiten door een elektricien!
 5. Druk nu de plaat over de schroeven heen en zet het geheel vast met de moeren.
 6. Draai mooie sierlampen in de fittingen en klaar is je hanglamp!

Door Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *