Ziet dit kunstwerkje er niet fantastisch uit? De bobbelsteek is een mooie siersteek om bijvoorbeeld kussenhoezen of andere decoratie mee te haken. In onderstaand voorbeeld heb ik een “proeflapje” gemaakt van 10×10 pixels.

Maar hoe maak je nu die bobbelsteek? Het is eenvoudiger als dat het er uit ziet.

Begin met het zoeken van een patroon, ik heb deze gebruikt. Maar je kunt natuurlijk elk patroon gebruiken wat bestaat uit vierkante pixels. Je kunt ook je eigen pixelpatroon maken van een eigen afbeelding met http://www.2lh.nl/pixel

  1. Begin je werk met een lossenketting, deze ketting moet 2x het aantal pixels zijn + nog 2 extra. In mijn voorbeeld met 10 pixels heb ik dus 10×2=20+2=22 lossen gehaakt.
  2. Haak nu vanaf de 2e losse van je naald 21 vasten. Ik heb hiervoor de kleur gepakt van de pixel rechtsonder in het patroon.
  3. Nu komt de eerste rij met de bobbelsteek. Begin je rij met 1 losse, en haak 1 vaste in de kleur van de bobbel die komen gaat. Haak nu een stokje, zonder de laatste keer de lus door te halen, je hebt dan 2 lussen op je haaknaald staan. Herhaal dit onafgemaakte stokje nog 4 keer, je hebt dan in totaal 6 lussen op je naald staan. Sla de draad om je naald en haal deze in 1 keer door alle lusjes heen. Dit is je eerste bobbel. Wanneer de volgende bobbel in dezelfde kleur is haak je nu losse en dan een vaste in de volgende steek. Wanneer de volgende bobbel in een andere kleur is maak je eerst een losse met de nieuwe kleur en daarna de vaste in de volgende steek. Herhaal dit tot het einde van de rij.
  4. Alle even rijen zijn 21 vasten, het is mooiste is als je de vaste in dezelfde kleur haakt als de bobbel.
  5. Voor de rest van het patroon herhaal je 3 en 4.

Wanneer je de vaste na de bobbels wat strakker haakt, krijgen je bobbels meer volume.

Ook een mooi haakwerk gemaakt met de bobbelsteek? Deel hieronder een foto en inspireer anderen!

Door Ilse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *